“Eskiden Keklik Sesi Dinlerdik, Şimdi Silah Seslerinden Korkuyoruz”

Bölgede yaşayan çobanlar ve vatandaşlar, kaçak avcılığın geldiği noktaya dikkat çekerek yaşanan tahribatın artık göz ardı edilemeyecek boyutlara ulaştığını ifade ediyor. Yıllardır dağlarda ve yaylalarda yaşayan çobanlar, geçmişte sabahları keklik sesleriyle güne başladıklarını, bugün ise aynı bölgelerde sık sık duyulan silah sesleri nedeniyle korku yaşadıklarını dile getiriyor.
Çobanlar; keklik ve tavşan sayısında ciddi bir azalma olduğunu, doğada alışılmış canlılığın yerini sessizliğe bıraktığını ve bunun kaçak avcılığın en somut göstergesi olduğunu belirtiyor. Kontrolsüz ve bilinçsiz avlanma nedeniyle dağlarda yaban hayatının neredeyse yok olma noktasına geldiğini söyleyen vatandaşlar, beslenemeyen yaban hayvanlarının ovaya ve yerleşim alanlarına indiğini, bunun da can ve mal güvenliği açısından yeni riskler oluşturduğunu vurguluyor.
Vatandaşlar ayrıca, denetimlerin daha etkili ve sağlıklı yürütülebilmesi için mahalle muhtarlarıyla iş birliği yapılmasının şart olduğunu ifade ediyor. Bölgeyi en iyi tanıyan muhtarların sürece dâhil edilmesinin, kaçak avcılıkla mücadelede önemli katkı sağlayacağı belirtiliyor.
Bölge halkının talebi ise açık ve net:
Gece ve gündüz denetimleri artırılmalı, denetim yapacak kurumlara acilen daha fazla personel gönderilmeli, mahalle muhtarlarıyla koordinasyon sağlanmalı ve kaçak avcılığa karşı sıfır tolerans uygulanmalı. Vatandaşlar, bu adımların atılması halinde kaçak avcılığın önüne geçilebileceğini dile getiriyor.
Öte yandan, bilinçsiz avlanmanın önüne geçilmesi ve doğru avcılık anlayışının yaygınlaştırılması adına önemli bir çalışmanın da yürütüldüğü hatırlatıldı. Seydikemer Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından düzenli olarak kurslar açıldığı, bu kurslarda bilinçli ve yasal avcılık eğitimi verildiği ifade edildi. Yetkililer, avcılıkla ilgilenen herkesin Halk Eğitim Merkezi’ne başvurarak bu kurslara katılabileceğini, doğaya zarar vermeden ve kurallara uygun avlanma konusunda eğitim alabileceklerini belirtti.
Seydikemerli vatandaşlar, Milli Parklar Müdürlüğü başta olmak üzere ilgili tüm kurumlara çağrıda bulunarak; doğanın, yaban hayatının ve insanların huzurunun daha fazla görmezden gelinmemesini, ivedilikle ve kararlılıkla harekete geçilmesini istiyor.
Bu çağrı artık bir uyarının da ötesinde yankılanıyor:
“Personel olmadan denetim olmaz, denetim ve iş birliği olmadan da kaçak avcılık durmaz.”

