Taşın Altına Elimizi Koyduk
Kurucu Başkan Sağır”Taşın Altına Yine Biz Elimizi Koyduk”
Seydikemer’de çırakların eğitim göreceği okulun çalışmaları hızla devam ederken, okuldaki eksiklikleri gidermek için Seydikemer Esnaf ve Sanatkarlar Odası Kurucu Başkanı Harun Sağır ve esnaf arkadaşları adeta seferberlik varmış gibi çalışmaya devam ediyorlar.
Seydikemer’de çırakların eğitim göreceği okulun çalışmaları hakkında gazetemize açıklama yapan Seydikemer Esnaf ve Sanatkarlar Odası Kurucu Başkanı Sağır; Seydikemer’e açılması planlanan Çıraklık eğitim merkezi binasını görünce, 2014 yılında Seydikemer esnaf ve Sanatkarlar odamızın kuruluş hikayesi aklıma geldi.
Bizler 2014 yılında Seydikemer’de esnaflarımızın desteğiyle yoktan bir odayı var etmiş, bin bir zorlukla odayı kurmuş ve bir kalemi dahi olmayan odadan, kendi arsasını alıp, hizmet binasını yapmış bir oda olarak Seydikemerli esnaflarımıza hizmet vermeye başlayan bir oda haline getirmiştik.
Şimdi Seydikemer çıraklık eğitim merkezi okulunun açılacağını duyduğumda okula gelip ziyaret ettim ve okulda bir sürü eksiklik tespit ettim. Okulu ilk gördüğümde kendi odamızın kuruluş aşaması aklıma geldi ve duygulandım. Okuldaki idarecilerimize hocam eğer sizler de uygun görürseniz ben esnaf arkadaşlarımla birlikte bu eski binayı yenileyerek öğrencilerimizin, çıraklarımızın hizmetine sunulmasına katkıda bulunmak isteriz dedim.
Sağolsun idarecilerimiz de uygun gördüler ve tabii ki Harun başkanım, bina siz esnaflarındır, bizler de memnun oluruz dediler. Biz de o şekilde esnaf arkadaşlarımla birlikte binanın sıva tadilat tamirat işlemleri, elektrik tadilat tamirat işlemleri, su tadilat tamirat işlemleri,alçı boya işleri, badana işleri, kapı pencerelerin tamiratları, boyanması, elektrik aksamının tamamen gözden geçirilmesi ve onarılması, Bahçetel çekilmesi gibi işlemleri yaparak eğitim öğretime hazır hale gelmesi için katkı sağladık.
Biz bu süreçte arkadaşlarımızla birlikte hiçbir zaman gösteriş yapmak adına gelip buralarda fotoğraf çektirmedik. Çünkü mesele okul tabelasının altında fotoğraf çektirmek değildir. Bazı görevler fedakarlık gerektirir, taşın altına el koymayı gerektirir. Bizler de arkadaşlarımızla birlikte dün olduğu gibi o fedakarlığı bugün yaptık yarın yine yapacağız ve yapmaya da devam edeceğiz, dedi.
Biz geçmişte söylediğimiz tüm sözlerimizin arkasındayız.
Seydikemer Esnaf ve Sanatkarlar Odası Kurucu Başkanı Harun Sağır geçmişte şu sözleri söylemişti.
Sanayi esnafımızı her ziyaret ettiğimizde orada esnaflarımız çıraklık sorununu dile getirirdi, ‘Çırak sıkıntımız var’ diye. Fethiye Mesleki Eğitim Merkezi’nde öğrenim gören öğrencinin yüzde 50’si Seydikemer’den. Bugün Seydikemer’e çıraklık okulunu açsanız, ertesi gün dolar. Net söylüyorum. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz desin, ‘Başkanım biz bu okulu açalım ama bizim imkanımız yok’. Ben o hizmet binasını yapmaktan vazgeçerim, 3 tane prefabrik sınıfı esnaf odası olarak yaparım. Gerekirse esnaf odasının hizmetini çadırda veririm. Bina için düşündüğüm bütçeyi 3 tane sınıfa esnaf odası olarak harcarım. Ama bunu açmak benim görevim değil. Yeter ki bunu yapmaya niyetleri olsun. Çırak meselesi tüm Türkiye’de sıkıntılı ama özellikle Seydikemer’de çok sıkıntılı. İnanın çok uzun kalmaz, söküğümüzü diktirecek terzi bulamayız. Sanayideki 45 yaşın üstündeki adamları bir kenara ayır, sanayi kapandı. Arkadan gelen yok. Bu derece sıkıntı var. Bunu ben her platformda dile getiriyorum” diye konuşmuştu.
Kurucu Başkan Sağır ayrıca; “Seydikemer yüzölçümü bakımından Muğla’nın en büyük ilçesi. 60 bin nüfusuyla da 6. Büyük ilçesiyiz. İlçemizin yüzde 67’si orman. Dağlık ve dağınık bir arazi var. Dere, Çökek, Çatak, Kayacık, Yayla Çobanisa, Çayan, Söğütlüdere, Arsa, kayadibi, Dodurga, karadere gibi uzak mahallelerimizle çok dağınık bir yeriz. Çocuk sanayide işe başlayacak. Okul nerede Fethiye’de. Fethiye’de bir işe başlıyor. Söğütlüdere’den adam çocuğu göndermiş. Bu çocuk sanayide çatı katının arasında kalıyor. Aileden uzak, beslenme sıkıntısı var, tam ergenlik çağında olduğu için kötü alışkanlığa meyilli olabilir. Bu işin çok boyutu var. Fethiye’nin nüfusu 200 binin üstünde. Fethiye’deki okulda öğrencinin yüzde 50’si Seydikemerli ise bu Seydikemer’e Mesleki Eğitim Merkezi’nin ne kadar acil olduğunun göstergesidir. Bugün Seydikemer’e biz o okulu açsak Halk Eğitim’e yazılan mesela 500 kayıtlı öğrenci varsa bunun içinden en az 100 tanesi esnaf olur. Bir meslek edinir, bir cıvata sıkmasını öğrenir. İlçe için çok önemli.” ifadelerini kullanmıştı.
Seydikemer Esnaf ve Sanatkarlar Odası Kurucu Başkanı Harun Sağır okulun açılmasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı. Seydikemer Esnaf odamızın kuruluşundan itibaren Muğla’da görev yapan tüm valilerimize, milletvekillerimize, kaymakamlarımıza, belediye başkanlarımıza, müdürlerimize ve yetkililere her fırsatta çıraklık eğitim okulumuzun açılmasının zaruri olduğunu ve en kısa sürede açılması gerektiğini dile getirmiştik. Gelinen noktada ise yine açılacak olan çıraklık eğitim merkezine bizlerinde maddi ve manevi emeği nasip oldu. Okulun açılmasında emeği geçen herkese Seydikemerli tüm esnaflarımız adına yürekten teşekkür ediyorum, dedi.